parallax background

Prezentare

circuit centrala termoelectrica

Ce sunt sistemele de încălzire cu ionizare?

Sistemele de încălzire care folosesc procesul de ionizare reprezintă o alternativă nouă, cu eficienţă superioară, la variantele standard de centrale sau boilere electrice. Acestea folosesc tot energia electrică ca sursă de alimentare, dar tehnologia de transformare a curentului în căldură este diferită, oferind un randament mai bun și siguranţă sporită în exploatare.

Au fost inventate pentru a asigura un nivel mai ridicat de productivitate iniţial în aplicaţii militare, ulterior dezvoltate pentru uz privat începând din anul 1992.

Cum funcţionează

Modelele de centrale termice și boilerele electrice concepute cu tehnologie electrolitică sau prin ionizare folosesc, în loc de binecunoscuta rezistenţă electrică, un lichid special în care legăturile moleculare se rup și se refac în mod repetat, având ca factor determinant curentul electric și producând energie calorică.

Randamentul este foarte ridicat, asigurând o economie de peste 30% faţă de centralele electrice convenţionale cu rezistenţă.

Această tehnologie este considerată mai avantajoasă ca raport consum – performanţe decât alternativele alimentate în mod standard cu energie electrică sau variantele pe gaz ori combustibil solid. Oferă în același timp o precizie ridicată a controlului funcţiei de încălzire, fiind disponibile sub formă de sisteme termice moderne, dotate cu panouri cu afișaj digital și termostat integrat, care pun la dispoziţie posibilităţi de gestionare facilă a parametrilor de funcţionare, similar centralelor termice.

Pentru comparaţie directă, îţi putem spune că un boiler pe gaze naturale asigură un coeficient de performanţă de aproximativ 0.93, cel mai bun boiler electric ajunge la un nivel de 0.85 – 0.95, caloriferele cu ulei și panourile radiante acoperă intervalul de 0.8 – 0.99, iar un șemineu sau o sobă cu peleţi având cel mai adesea un COP de 0.85, valorile calculate ca raport între waţi folosiţi și puterea termică generată.

aplicatii casnice centrale termoelectrice
centrale termice electrice incalzire pardoseala

Aplicaţii de uz casnic

Sub formă de boiler sau centrală termică, această tehnologie poate fi folosită pentru încălzirea unei întregi locuinţe prin intermediul reţelei de calorifere sau prin ţevi inserate în pardoseală, fiind potrivită pentru spaţii mari, în care este mai dificil de asigurat confortul termic cu versiunile standard.

Aceste produse au în general o putere cuprinsă între 3 și 30kW, putând fi utilizate ca soluţie termică pentru suprafeţe cuprinse între 30 și 400 mp. Le poţi deci alege atât pentru o garsonieră cu spaţiu redus, cât și pentru un apartament cu 3-4 camere sau o vilă spaţioasă, fiind de asemenea incluse printre variantele utile în cazul halelor, birourilor open-space sau locaţiilor de tip comercial.

Un boiler electric cu ionizare poate fi utilizat individual, ca singură sursă de căldură, sau în combinaţie cu alte soluţii termice complementare. O variantă eficientă este asocierea unui astfel de model tehnic cu o versiune de boiler alimentat cu lemne sau peleţi, ori un șemineu sau o sobă care necesită realimentare frecventă pentru menţinerea căldurii.

Sistemul cu ionizare acoperă în acest fel perioada nocturnă, în care utilizatorul ar trebui să se trezească pentru a pune lemne sau peleţi pe foc, întrerupându-și în mod nedorit somnul.

Caracteristici și componente

Un astfel de sistem este prevăzut cu panou de control care permite gestionarea temperaturii în funcţie de gradele de afară și cele din locuinţă, termostat pentru menţinerea constantă a nivelului de căldură dorit și protecţii specifice pentru suprasarcină și supraîncălzire.

Elementele necesare conectării la reţeaua de calorifere includ și în acest caz o pompă de circulaţie, un grup termic pentru siguranţa funcţionării și vasul de expansiune.

CENTRALELE TERMICE ELLASYSTEMS COMERCIALIZATE DE YAKSTEEL INCLUD TOATE COMPONENTELE NECESARE SISTEMULUI, FĂRĂ A FI NEVOIE DE ALTE ACHIZIŢII!

Ceea ce este de menţionat ca diferenţă semnificativă faţă de boilerele și centralele electrice obișnuite este faptul că cele prin ionizare folosesc, în loc de apă, un conductor special care circulă prin calorifere și asigură transmiterea căldurii în încăpere, oferind în plus câteva avantaje importante. În primul rând, nu îngheaţă decât sub temperaturi de -40°C, ceea ce înseamnă că riscul de a avea probleme cu ţevile în timpul gerului, dacă se întrerupe curentul, sunt apropiate de zero.

Atinge punctul de fierbere la 120°C și protejează ţevile de riscul depunerilor de minerale și impurităţi biologice, specifice utilizării apei, care produce adesea sedimente de calcar ce stânjenesc circulaţia apei prin reţea și impun lucrări periodice de întreţinere și curăţare.

Înafară de situaţiile în care ţevile sau caloriferele sunt avariate și apar fisuri, care permit agentului termic să se scurgă din sistemul închis, acest lichid nu necesită schimbare, putând fi folosit pentru o perioadă nelimitată de timp. Înlocuirea apei cu această formulă cu aditivi anticoroziune și antispumare asigură o utilizare eficientă, crește durata de viaţă a instalaţiei de încălzire și reduce frecvenţa reparaţiilor necesare.

principiu cazane
aplicatii uz casnic centrale termice electrice

Combinaţii eficiente

Pentru a obţine un nivel cât mai ridicat al performanţelor termice, cu costuri scăzute la curent, poţi asocia un astfel de sistem cu o variantă de cazan pe combustibil solid, care să îţi asigure în același timp și un plan B pentru momentele în care reţeaua electrică este afectată de vânt sau alţi factori de risc.

Este o soluţie preferată adesea de persoanele care locuiesc în zone în care reţeaua electrică se confruntă cu defecţiuni frecvente, pentru a preveni întreruperile nedorite, mai ales pe timp de iarnă, când asigurarea unei temperaturi confortabile în locuinţă este esenţială, ţinând cont de faptul că, în lipsa energiei, chiar și cel mai bun boiler electric devine inutil.

Dacă te interesează o soluţie cu cheltuieli de exploatare cât mai reduse, ai de asemenea posibilitatea de a gândi și realiza o combinaţie tehnică cu un sistem fotovoltaic, cu panouri solare sau un generator eolian, opţiuni care îţi pot asigura o sursă gratuită de curent electric, scăzând și mai mult valoarea facturilor la energie pentru perioada de iarnă.

Sistemul ocupă puţin spaţiu, având nevoie de aproximativ 1 mp pe unul dintre pereţii interiori și se instalează rapid, necesitând însă servicii profesionale de montaj.

Adepți ai energiilor regenerabile și noilor tehnologii, noi cei de la Yaksteel avem în curs colaborări și proiecte cu firme producătoare de profil din România.

MAGAZIN ONLINE